Iñaki Echeverría, Famelab 2019
©

FECYT

Des del seu naixement al si del Festival de Cheltenham de Ciència, en el seu certamen del 2005, FameLab ha crescut fins a esdevenir la competició de comunicació científica més rellevant del món. El seu objectiu és trobar, desenvolupar i orientar els joves comunicadors en matèria de ciència i enginyeria. 

L'associació establerta amb el British Council el 2007 ha estat testimoni de com la competició ha adquirit un caràcter internacional, amb la participació de més de 5.000 joves científics i enginyers procedents de més de 25 països. Els Festivals de Cheltenham i el British Council coprodueixen la Final Internacional FameLab, que se celebra en el marc del Festival de Cheltenham de Ciència cada mes de juny. Alba Aguión, la nostra representant espanyola per a l’edició de 2016, ha aconseguit el segon lloc a la final internacional celebrada el passat 9 de juny. 

FameLab s'organitza a Espanya en col•laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), amb el suport de l'Obra Social “la Caixa” i el nostre principal soci mediàtic, Yahoo Espanya. 

Per què és important la comunicació científica?

La ciència forma part de gairebé tots els aspectes de les nostres vides. Malgrat que molt sovint no hi pensem, la ciència fa possibles coses extraordinàries. Ens parla del passat, ens ajuda amb el present i crea formes que permeten millorar el nostre futur.

Comunicar la ciència de manera accessible i atractiva per a un públic no pertanyent a l'àmbit científic és una prioritat cada vegada més gran per als investigadors d’arreu del món. Amb això, no solament canvien l'estereotip comú dels científics com “el friqui de la bata blanca de laboratori que només es dedica a fer coses rares”, sinó que també justifiquen el finançament públic destinat a la seva recerca. 

Què té el Regne Unit per oferir?

El Regne Unit és el líder mundial en l'àrea de la comunicació científica, ja que aquest camp compta amb programes acadèmics i en l’àmbit de la ciència s’organitzen diversos festivals anuals força interessants. La comunicació científica és una professió reconeguda i l'experiència del Regne Unit en la matèria ha canviat la forma en què els mitjans de comunicació informen sobre temes científics. 

Un dels principals premis per a tots els finalistes de FameLab és l'oportunitat d'assistir a una classe magistral de comunicació científica impartida pels millors formadors del Regne Unit en aquest àmbit.

En què consisteix el Festival de Cheltenham de Ciència?

El Festival de Cheltenham de Ciència del Regne Unit és una celebració de sis dies de durada al voltant de la ciència, l'enginyeria i les arts, i que està produït pels Festivals de Cheltenham. És una oportunitat única perquè el públic pugui conèixer al voltant de 300 dels principals científics i pensadors de ressò mundial. El Festival promet una combinació de debats seriosos, experiments en viu i descobriments sorprenents. 

Cada any se supera el rècord d'assistència, amb la participació de nombrosos científics de tots els països que acudeixen a Cheltenham per a la Final Internacional FameLab. Els finalistes d'Europa, Àsia i Àfrica competeixen per veure qui és el comunicador científic més abassegador, accessible i carismàtic.

Enllaços externs